Architype

Community Self-Build Projects: Hedgehog and Diggers

South London Family Housing Association & CHISEL

Project Outline

Diggers and Hedgehog Housing Schemes are pioneering self-build projects harnessing the imagination and skills of ordinary people.

These projects used a simple timber frame method that was created by architect Walter Segal for several ‘community’ self build schemes in the early 1980s, and since developed and updated by Architype to exceed current construction standards.

Timeframe
Completion / ‘96
Construction Type
Timber Frame
Costs
Total / £500,000

On a steeply sloping site, the co-operative, and their architects, have created an Arcadian retreat with strong overtones of the great British seaside shack... the rustic informality of this scheme comes as a breath of fresh air after the contrived ‘vernacular’ style of so much recent housing.

Judges verdict, 1997 Housing Design Awards
Winner of the 1997 Housing Design Awards

Diggers Self-Build

The Diggers scheme brings back into use the derelict site of a disused golf club, surrounded by a mixture of postwar housing developments on the outskirts of Brighton. The site, edged with trees and offering extraordinary views over the town to the sea, demanded an alternative form of construction as opposed to conventional methods due to its steep sloping gradient. Planners’ initial concerns about density were overcome by specifying a sea of grass roofs to provide wildflower gardens where overlooked from the flats behind.

Hedgehog Self-Build

At Hedgehog, the houses are set slightly into the hillside above Bevendean overlooking the roofs of the houses below towards the sea, and have grass roofs to minimise their impact when viewed form the other side of the valley. They all have balconies which reap the benefits of the South facing view and sunshine. The site is ringed by a 3 metre strip of wild indigenous planting and utilises a recycled plastic grassed access road. All the houses are fully wheelchair accessible.

Environmental Care
Award 1994

Consultation Process

The houses were designed in close consultation with the group and individuals; developed to enjoy the natural advantages of the site, with generous windows and natural light, changes in level, conservatories, balconies and verandahs. No two houses are the same, some wanted open plan living/dining/kitchens off a conservatory, whilst others wanted their living areas upstairs in order to maximise their enjoyment of views down the valley towards the sea.

Structural Strategy

The post and beam structures of both schemes utilised minimal pad foundations at the foot of each post; allowing development close to mature trees as well as on the steeply sloping sites without expensive retaining structures.

Ecological Strategy

The specifications were based on ecological principles aiming to limit the energy consumption and pollution which can result from production and building processes as well as subsequent use. The dwellings require minimal energy for heating due to high insulation levels, and achieve excellent NHER energy ratings; amongst the highest in the country – 9.8 out of 10 for the largest 3-bedroom house, with annual space heating costs of around £50.

Project Partners

  • Community Led

Accolades

  • Winner of the 1997 Housing Design Awards
  • Environmental Care Award in 1994
Back to top
SHARE