Architype

Gellideg Wellbeing Centre – On site update

By

Image of the foundations in place for the gellideg wellbeing centre

For the past 3 years, Architype has been working closely with the Gellideg Foundation Group, a community organisation based on the outskirts of Merthyr Tydfil, supporting them in the design development of a new community centre.

Following successful funding applications for the project, we are thrilled to announce that the Gellideg Wellbeing Centre is now on site with Welsh contractors WRW.

Positioned in the heart of the Gellideg Estate, the new building will replace the current ad-hoc provisions that are in desperate need of replacement. The centre will support the Foundation in delivering an increased range of programmes, addressing their key agendas of health and wellbeing, life-long learning, child poverty, vocational training and environmental improvements.

The community building will provide the Foundation with new facilities, including a nursery and youth centre, performance and training rooms and offices for the Foundation’s staff, following the demolition of their previous office space over the road.

Project Architect Emily Partridge in consultation with local pupils

Project Architect Emily Partridge in consultation with local pupils

 

The design employs a simple palette of robust materials, with the timber frame clad in handmade, Roman format, brickwork and complemented by a zinc standing seam roof. Internally, a softer palette of natural materials will create a backdrop for the artwork designed by members of the local community. The artwork will extend into the surrounding courtyard and nursery gardens. The landscape is designed by Mackley Davies Associates, to encourage community usage all year, as well as allowing for occasional larger scale community events.

Designed to the Passivhaus standard, the building will compliment the Foundations forward-thinking environmental agenda, and support their charitable operations in reducing energy costs in occupation.

At the top of a steeply sloping site, the new centre will enjoy stunning views out to the Brecon Beacons. The ground conditions have created challenges for the whole team, but the retaining structure for the basement level is now complete and the slab for the nursery, at upper ground level, is underway. We are currently awaiting the imminent arrival of the timber frame.

Overall completion is expected next year, in the meantime keep an eye out for future on-site updates.

ELEVATION OF THE CENTRE

Elevation

 

/

Comments